Whatsapp
—Jagersverhalen

Reewild Jagen in Zweden

In het voorjaar hadden we het idee opgevat om eens ons te oriënteren in de jacht in het noorden van Europa. Na wat gespeur op het internet kwamen we uit bij de website van Anton van Duinen en het hij deed ons een prachtig aanbod om via hem kennis te maken met de jacht in Zweden.

Na de papieren in orde te hebben gemaakt zijn we afgereisd, via Denemarken en de brug, Zweden in. Het was een mooie autorit en we zagen zowaar al reewild staan in de velden langs de wegen. Het beloofde weer een mooi avontuur te worden. De volgende dag kwamen we aan bij het huis van Anton en werden we warm onthaald door de familie met koffie en gebak wat zeer welkom was na de rit. Hierna kregen we een rondleiding langs de smaakvolle ingerichte jacht stuga, wat ons onderkomen voor de week was, en het jachtveld met de hoogzitten achter het huis.

Diezelfde avond zijn we aan gaan zitten. Onze eerste nacht in het Zweedse woud duurde niet lang, na enkele uren klonk er al een schot en lag de eerste bok. Een jonge gaffel, en na het ontweiden konden we feest vieren!

De volgende dag nam Anton ons mee naar de plaatselijke poelier om het geschoten reewild te bekijken. Er lagen mooie zware bokken tussen. Een stuk zwaarder dan we in Nederland gewend zijn! Diezelfde nacht zijn we weer gaan aanzitten. Het zijn mooie heldere nachten in de zomer waar het echt maar heel even donker is, en doorzitten is geen enkel probleem, mede doordat de hoogzitten van Anton erg ruim en compfortabel zijn. Deze nacht wel reewild maar geen bok gezien. De volgende nacht werd echter al de tweede bok van de week geschoten. Het was een mooi avontuur geworden voor ons in Zweden en de belofte was al ingevuld. Allebei een bok in nog geen drie dagen!

De rest van de week nam Anton ons mee naar verschillende velden en leerde hij ons de beginselen van de lokjacht op de vos. Er werd s nachts nog een jonge vos geschoten die de lokputjes leeg kwam roven. Verder hebben we nog een nacht aangezeten op de varkens. Er was heel veel schade, maar helaas geen vroeter die zich liet zien op de akkers. Anton nam ons een dag mee vissen op de snoek op de grote meren van Zweden en hebben allebei onze eerste Zweedse snoeken gevangen.

We hebben een topweek gehad bij familie van Duinen en erg genoten van Anton's begeleiding in ons eerste Zweedse avontuur!

Barend en Dirk

...