Whatsapp
—Jagersverhalen

Jagen op reebok 2021

We schrijven april 2020.


Wij vier jagers uit Nederland, met gemiddeld 40 jachtjaren wilde eens in Zweden gaan jagen op reebok.

Via de mail contact gezocht met Rydaholms Hunting & Fishing.

Samen met de jachtheer afgesproken om in dat jaar in augustus op reebok, wild varken en roofwild te gaan jagen, 

helaas viel dat door de corona zoals bij velen in het water.

Afgesproken dat we voor augustus 2021 weer contact op zouden nemen om als het toe liet als op bovengenoemde te gaan jagen.


Dan is het zover, eindelijk hebben we groen licht en na een PCR-corona test gaan we richting Zweden naar het plaatsje Rydaholm.

We vertrekken zondagmorgen en na een rit van 11 uur bereiken we de locatie waar het zou gebeuren, we werden hartelijk ontvangen door de jachtheer en na toewijzing van de logiesplaatsen kregen we een rondleiding in zijn jachtgebied, waar we onze ogen uitkeken van een schitterende omgeving waarin de jacht zich bevindt.

Na hiervan bekomen te zijn bood de jachtheer, ons heerlijke snacks aan welke ons goed bekwamen.


In de loop van de avond werden in overleg met Anton, de jachtheer,  plan de campagne gemaakt wat de bedoeling van de volgende dag mocht zijn.

Eerlijks halve werden er lootjes getrokken wie waar zou gaan zitten, zo trok ik lootje D en de volgende ochtend werden we stuk voor stuk weggebracht, ik zat op een open ladder in een weiland met rondom het weiland bos.

Na circa anderhalf uur zie ik rechts van mij iets bewegen, goed kijkend zie ik dat er vanuit een kaalslag een reebok de wei op wil gaan, maar eerst over een muurtje moest klimmen, voor deze ree totaal geen probleem.


Zo gezegd zo gedaan, hij was er in een zucht over heen en genoot van het malse gras in de wei. Ik liet hem verder naar links lopen zodat ik een goed schot kon plaatsen, hij heeft de knal niet gehoord, mijn eerste Zweedse reebok was een feit.

Na melding aan de jachtheer kwam deze direct naar mij toe en volgde er een waidmannsheil ter plekke.

De bok ingeladen en naarbij het huis van de jachtheer,  gelegen schuur gebracht, om hem daar te ontweiden, bij de schuur kwam de vrouw van de jachtheer al met de felicitatie aanlopen, geweldig.

Bok woog levendig gewicht 28 kilo, ontweid zonder kop en voorlopers 22 kilo, voor ons doen best wel zwaar.


Ondertussen waren de andere jachtcollega al opgehaald en besloten we boodschappen te gaan doen en de omgeving eens te gaan verkennen.

Tegen de avond weer aanzitten, specifiek op ree, ik op varken of roofwild, ik had immers mijn bok al binnen, met een paar aanblikken is het daar mee gebleven.


Dag 2


Smorgensvroeg al weer vroeg er uit, ik op varken of roofwild, de rest op de bok, deze hadden ze wel gezien, maar niet tot schot kunnen komen, dat is jacht.

Vanaf 18.30 uur wederom aanzitten op de bok, ik op varken of roofwild.

Tot dat in de groeps-app een bericht binnen kwam, bok ligt.

Dat klonk als een mooi berichtje, collega had een mooie zware bok geschoten, 30 kilo levend gewicht, ontweid gewicht zonder kop en voorlopers 24 kilo, dat zijn toch aardige jongens. Na het rode werk beide bokken maar alvast dood gedronken.


Dag 3


Het was bijzonder slecht weer en niemand had interesse om er uit te gaan, later klaarde het wat op en zijn er nog 2  collega’s er op uit geweest, maar zonder resultaat.

Smiddags gingen we in duo zitten, met z'n tweeën op een hoogzit, want we hoopte dat de andere twee ook nog aan een bok konden komen en met 4 ogen ziet men toch meer.

Helaas mocht dit ook niet baten daar het behoorlijk slecht weer werd.

Na het avond eten ging alleen een collega er samen met de Anton erop uit, na een zit van 2 uur kwamen zij helaas ook met lege handen terug.

Die avond, de laatste, nog een tijdje met de jachtheer na zitten te praten, onze gedachten waren dat erop dit moment niet echt veel reewild als zowel varkens zitten, maar daar kan niemand iets aan doen, het is natuurlijk wel jammer, want we waren tenslotte allemaal naar Zweden gegaan met de veronderstelling dat een ieder minstens een bok zou strekken, het is niet zo geweest, jammer.


dag 4


Afgesproken met Anton, dat we smorgens om 04.00 uur zouden vertreken en dus namen met een ferme handdruk alvast afscheid.

Klokslag 04.00 uur reden wij richting Nederland en na een rit van 11 uur waren wij weer terug in onze eigen omgeving.


Anton (jachtheer) bedankt voor jullie hartelijke en warme ontvangst, ondanks dat het wild niet aanwezig was hebben we toch genoten.


Vier Hollanders


...