Whatsapp
—Jagersverhalen

Jagen in Zweden met Kobus en Jan


In december 2019 kregen mijn neef Jan en ik het idee om eens te gaan jagen in Scandinavië.

Dus een avond afgesproken en onder het genot van een hapje en een drankje op internet gaan zoeken.

Dan kom je uit op Rydaholms Hunting & Fishing. Wat ons opviel waren de positieve verhalen zowel van de roofvissers en jagers. Dus de mail eruit, ook nog een appje eraan gewaagd dus nu wachten op antwoord. Die kwam met 5 minuten en daarin een dank voor de aanvraag en met een week zouden we een prijsaanbieding krijgen.

We sloegen achter over van de prijsaanbieding, want we waren ook verder wezen neuzen en schrokken toch wel van die kosten, maar dit viel enorm mee, dus meteen boeken voor augustus 2020.

Op 15 augustus kwamen we aan in Rydaholm. Daar stonden Anton , Job en Koen-Willem klaar voor ontvangst. Gezellig kletsen over jacht en elkaar meteen leren kennen. Zelf jagen wij nog maar 2 jaar en dan is het fijn om de ervarenheid van deze 3 bij elkaar te mogen ervaren.

We gingen deze week voor een reebok de man, vos, das en misschien een stuk zwart wild.

De aanzit plaatsen zijn geweldig gebouwd en alles goed geregeld. Nu wachten op wild. De eerste dagen wel een bok gezien maar door de komst van de lynx blijkt het reewild toch schuwer te worden. Op woensdag avond stuurt Jan in de groepsapp ik heb op een reebok geschoten maar die ligt er niet.

Meteen gaan Anton en KW er heen. Jan legt uit waar het ongeveer was en de 2 gaan kijken op de afschot plek. Niks, geen bloed of snijhaar, helemaal niks. Na 10 minuten rond kijken zegt Anton tegen KW, ik denk dat het verder was als dat Jan denkt. Ze lopen terug naar het begin punt en gaan verder zoeken langs de kant van het hoge gras. Na 40 meter roept KW… bloed, bloed en nog geen 15 meter verder ligt de reebok. Een pracht van een 6 ender. Het schot zat perfect. Geweldig voor mijn neef Jan die helemaal staat te trillen want hij dacht weg bok. Maar dat is dus die ervaringen van de mannen die wij nog moeten leren, o.a. afstand inschatten en terrein kennis.

Dezelfde avond schiet ik 2 stuks wild zwijn. Onze week kan niet meer stuk. Helaas met lokken op de vos kwam er niks binnen, maar dat is ook jacht. Het verblijf in de stuga is ook enorm gezellig ingericht. Geen luxe maar ouderwetse knusheid en zeker de houtkachel speelt daarin een grote rol. Wij vonden de prijsaanbieding en het aanbod perfect op elkaar afgestemd. Dat we terug komen om te jagen in Zweden is duidelijk, maar dan een keer in de periode met sneeuw.

Job, KW en de familie van Duinen enorm bedankt voor jullie gastvrijheid en inzet. Rydaholms Hunting & Fishing is absoluut de moeite waard.

Kobus en Jan....