Whatsapp
—Jagersverhalen

Een week bij Anton in Rydaholm.

Een week bij Anton in Rydaholm.

Januari 2023 ben ik met Koen Willem een week naar Rydaholms hunting and fishing geweest.
Na elf uur rijden vanaf Nederland, blijkt ‘Rydaholms hunting and Fishing’ een heerlijke plek met fijne mensen. Wat een rust! Anton en zijn vrouw zijn warme en gastvrije mensen die op alle mogelijke manieren zorgen dat het verblijf van hun bezoekers een top ervaring is!
Na aankomst hebben we de verschillende jachtvelden bekeken. Ik koos voor een wat luxere hoogzit om even te wennen aan vijf graden onder nul.
Een mooi uitzicht over een veld met daarachter een helling met bos, riet en struiken. Rechts van mij komt af en toe een treintje langs.
Tot kwart over negen niets gezien, of gehoord behalve een raaf met zijn typische geluid.
Halverwege de helling zag ik ineens een ree, het penseel was goed te zien, dus bok.
Ik maakte mij klaar om eventueel een schot af te geven, stoel goed, kussentje onder geweer, elleboog lekker stabiel op het kozijn.
Uiteindelijk stopt de bok op een mooie plek maar nogal ver voor mij. Alles klopt, ik voel mij rustig en het geweer ligt zo stabiel als maar kan. Versneller van mijn Mauser 66 aangezet, bok staat prachtig breed en alles klopt nog steeds, 💥...
De bok lijkt wel verbaasd, loopt nog een meter of tien en valt om.
Doorgrendelen en kijken. Emoties razen door mij heen; wat een mooi dier en wat een ver schot! Hij ligt toch wel? Ja!
Erheen gelopen en de bok bewonderd, zo mooi. Ook heel blij met mijn schot, goed geplaatst.
Met Anton en Koen de bok opgehaald, ontweid en hart en lever lekker opgebakken, Waidmannsheil!
Behalve reewild, everzwijn en veel roofwild  lopen er hier machtig mooie hazen. Bij mij in Utrecht is de hazenjacht door politiek gekonkel gesloten, maar hier bij Anton niet! Ik heb twee prachtige hazen kunnen schieten met mijn .22lr., ook dat is in dit fijne land toegestaan! Netjes geschoten dus geen schade aan het vlees, heerlijk!
Ik hou van jagen en ook van koken, wat mij betreft een super combinatie. In de Stuga bij Anton is alles aanwezig wat je nodig hebt. Het is niet extreem luxe maar meer back to basic. Voor mij perfect!
Lekker stoken op hout, geen tv, wel wifi. Douche is lekker heet, prima bed en een simpele maar uitstekende keuken.
Koen Willem heeft ondertussen een prachtige ree geschoten en zich daarna meer bezig gehouden met de extreem spannende lokjacht op de vos. De vos die op het lok-geluid af komt is toch wel een van de meest spectaculaire vormen van jacht die ik heb meegemaakt! En wat een vossen! Veel en groot! Prachtig!
We hebben s’avonds tijdens een wandeling zelfs een lynx met twee puppen gezien! Ongelooflijk! Ik wist eerst niet wat ik zag! Een nieuwe diersoort voor mij, het lijf en de manier van bewegen zijn heel bijzonder, heel anders dan de dieren die ik kende!
Of het door de lynx kwam weet ik niet maar het is niet gelukt om een everzwijn te schieten, ze kwamen precies op de dagen dat wij ergens anders zaten! 😂 ook dat is jagen.
Ik heb op een hoogzit middenin een open veld nog een ree kunnen schieten, deze kwam tot zo’n 35 meter naar mij toegelopen, heel spannend natuurlijk. Toen deze even weg keek kon ik pas bewegen, 💥… nogmaals Waidmannsheil!
Een heerlijke week vol buitenleven bos en jacht. We zijn nog niet eens toegekomen aan het vissen!!!!  Ik moet dus zeker nog een keer terug om dat te beleven!

Imar Faasen

...