Whatsapp
—Jagersverhalen

De eerste week van mei 2023

De eerste week van mei 2023. Een week waar lang naar uitgekeken is door Tom, Sybe, Mike en Joost. Midden in onze afstudeerperiode zijn we eropuit getrokken om te gaan jagen in Zweden. Nadat we hartelijk zijn verwelkomt door Anton zijn de plannen voor de week gemaakt. Ons doel, het schieten van een reebok.

Vanaf maandag is er elke ochtend en avond aangezeten. Bij de aanzit van dinsdag ochtend werd er een mooie bok gezien. De bok leek ongeveer 3-4 jaar oud en was mooi opgezet. Op deze bok werd de zinnen gezet.

Vanaf toen werd er elke aanzit deze of andere bokken gezien. Maar telkens kwamen de bokken niet binnen schot. Tot donderdag ochtend.

Donderdag ochtend was een zware ochtend. Die nacht was er nog aangezeten op het varken en lagen we pas rond 1 uur op bed. Het kosten daarom ook enige moeite om om half 4 op te staan. Toch zat ik samen met mike in het veld.

Het eerste gedeelte van de ochtend verliep rustig. Er werden 3 elanden en een vos gespot, maar helaas geen bok. Rond een uur of 7 waren we erg moe en wilde we er mee ophouden. Precies op dat moment verscheen er een bok. Dit was geen normale bok, het dier had een erg bijzonder gewei.

De bok kwam rustig op ons aflopen maar op het laatste moment vertrok hij naar links. We hadden een keuze, of wachten of die terug kom. Of snel verkassen en hopen dat die op een andere aanzitplek langs komt.

We kozen voor het laatste, snel verkassen. We zaten nog geen 2 minuten toen een bok verscheen. Het was een pad van maximaal 10 meter breed dus er moest snel gehandeld worden. Vlug legde ik aan en floot. Na 2 fluitjes bleef de bok stil staan en ... BOEM. Het schot was eruit.

Na het schot was het in de natuur stil, maar voor ons voelende het alles behalve stil. Ik zat te trillen van enthousiasme en spanning. Zal het schot goed zitten ?  Na rustig de tijd genomen te hebben gingen we van de hoogzit af. Rustig liepen we naar de aanschot plek. Al gouw werd er zweet gevonden.

Het spoor werd zorgvuldig uitgelopen en naar 30 meter lag de bok in het bos. Het was niet zomaar een bok, W
Wat een prachtdier! En wat een bijzonder gewei!

Samen met mike hebben we de laaste eer betoond, vervolgens is hij mee genomen naar Anton waar hij eervol is dood gedronken😉

Het was unieke ervaring, op een fantastische plek met geweldige mensen!

Anton, nogmaals bedankt voor deze kans. Laten we nog veel meer herinneringen maken !

...