Whatsapp

Fietsen in Zweden

Een fietsverhaal
Fietsen met Leo Steijn en Wilma Smilde wat staat er op je bucketlist?

Leo Steijn, fietser in hart en nieren, zette rondom Rydaholm fietsroutes uit. Handig om die te rijden, omdat u op veel doodlopende wegen stuit als u op de bonnefooi gaat fietsen.

Het ‘platte’land is niet zo plat als in Nederland, maar op een fiets met meer versnellingen is het heerlijk toeren. Het maakt niet uit of u een ervaren of onervaren fietser bent. Er zijn afstanden variërend van 20 tot 80 km. U ziet prachtige wolkenpartijen, rustig in de wei grazende koeien en schapen, er loopt een ree, een das, een vos, een eland. Er zijn riviertjes, vrolijk geschilderde huizen, bossen en meren. Vraag bij Anton of Erna naar de navigatie met de uitgezette routes.

Een week geleden arriveerden wij, Leo en Wilma, op het rustige Zweedse ‘platte’land. We kwamen met de trein vanuit Nederland en namen onze fietsen mee.

Fietsen in Zweden

In een stuga (Zweedse hut) is het chic kamperen. Heerlijke bedden, alles wat nodig is bij de hand: een schoon toilet, lekkere douche, een keukentje, goede zitplekken. Wij komen hier voor de natuur, de rust, lekker bewegen, lezen, … en stiekem ook op een pas op de plaats te maken. Om ontspannen en helder te krijgen wat de volgende stappen zijn. Wat wil ik graag, waar word ik gelukkig van?

‘En geef maar aan wat er nog op je bucketlist staat.’ Dit zinnetje typeert Anton van Duinen,  onze gastheer in Zweden die elf jaar geleden met zijn vrouw Erna en twee dochters naar Rydaholm emigreerde. In hem leefde het verlangen om het anders te doen. In Nederland werkte hij hard terwijl hij het liefst meer tijd zou vrij maken om de natuur in te gaan, zoals hij dat als jochie op de Veluwe al deed. Gesteund door zijn vrouw maakte hij zijn droom waar.

Alsof Anton precies weet waar we behoefte aan hebben, nodigt hij ons uit om mee op boodschap te gaan. Dat is kenmerkend. Hij wil dat zijn gasten het naar hun zin hebben en gaat daarover in contact. Als hij praktisch en inspirerend vertelt over zijn leven, komen wij bij onze eigen vragen uit. Wat staat er eigenlijk op mijn bucketlist? Wat wil ik, wat wil ik hier in Zweden? Onze lijst …

1. Fietsen, de wind door onze haren, kilometers maken. Genieten van de rust en ruimte

2. Back to basic

3. Elanden zien

4. Varen en vissen

5. De voetbal-vrouwen zien winnen

6. Authentieke kerkjes bekijken

7. Iets mee krijgen van het Zweedse leven

8. Lezen – een andere wereld

9. Scandinavische films / series kijken

10. Lekker & gezond koken en eten

11. In de vlammen van het vuur staren

12. Een antwoord op de vraag: waarom mannen jagen?

1. Leo fietst graag.

Wat is het hier heerlijk fietsen. Op brede en smalle goed geasfalteerde wegen en op onverharde en grinten fietspaden. Al trappend zie je allerlei variaties op Villa Kakelbont, het tot de verbeelding sprekende houten huis van Pippi Langkous, in vrolijke kleuren geel, blauw en rood. Je komt geen of nauwelijks auto’s en fietsers tegen.

2. Back to basic.

Terug naar de kern. In Zweden zijn er allerlei mogelijkheden om een gestrest leven achter je te laten. Wat maakt me gelukkig, waar word ik blij van? De ruimte, de rust en de natuur nodigen uit om te ervaren wat echt belangrijk is. Bij Rydaholms Stuga is alles mogelijk. Je kunt het zo gek niet bedenken. Anton en Erna denken met je mee en dagen je uit om alles uit je vakantie te halen.

3. Elanden zien!

Kenmerkend voor Zweden zijn de elanden die hier in het wild voorkomen. Prachtige grote hertachtige dieren die wel 500 à 800  kilo kunnen wegen. Ze kunnen zwemmen en leven in hun eentje. Op de fiets of te voet, kun je er zo maar een tegenkomen. De familie van Duinen gaat zelf graag op stap om dit dier te spotten. Dus vraag gerust wanneer je graag een eland, vos, das of ree wilt zien. ‘Ga elders niet wat Rydaholm Stuga u biedt.’

4. Varen en vissen.

Er liggen prachtige meren en rivieren in de buurt. De familie heeft een boot. Zie ook link

5. De voetbalvrouwen zien winnen

‘Waar was jij op 6 augustus 2017 van 17:00 tot 19:00?’ Wij waren in Rydaholm toen onze leeuwinnen wonnen. Wat heerlijk dat deze familie houdt van het kijken naar topsport.

6. Authentieke kerkjes bekijken

Al een week wil ik, Wilma, het kerkje uit de 12e eeuw, 50 meter verderop bekijken en nu is het zover.

Ik stap de ruimte binnen, het is stil en ik schiet vol. Rust... Buiten, binnen en van binnen.

Het is de moeite van een bezoek waard (open van 8:00-16:00). En als je geïnteresseerd bent, dan zijn er nog 135 kerken te bezichtigen. Er ligt in de kerk een boekje met de info over de kerken in de regio Vaxjo.

7. Iets mee krijgen van het Zweedse leven.

Op de fiets kom je op de mooiste plekken en hoe leuk is het om enkele bestemmingen te hebben. Zo kun je op bezoek bij Margareta, die in een klein atelier allerlei spullen maakt van hun eigen schapenwol. Of ga op bezoek bij Maria Ringström, illustratrice / kunstenaar. Zij maakt prachtige tekeningen en schilderijen.

8. Lezen. Om in de sfeer te komen of te blijven…

Als je van lezen houdt, dan kun je hier je hart ophalen, want hier kun je daar alle tijd voor maken.

Tips

Astrid Lindgren - Pippi Langkous, Ronja de roversdochter, …

Selma Lagerhof – Niels Holgersson

John Flanagan  - De grijze jager

De thrillers van Stieg Larsson en Sjöwall & Wahloo

9. Scandinavische films / series kijken.

In het hoge Noorden weten ze wat kwaliteit is. In de stuga kun je dvd’s kijken. Mooie herinneringen heb ik aan de Zweedse films As it is in heaven en De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween. Ook prachtig is Ingmar Bergman’s Scènes uit een huwelijk

10. Lekker & gezond koken en eten

Alle tijd om hier de dingen te doen waar je van houdt. Bijvoorbeeld lekker en gezond koken en eten.

11. In de vlammen van het vuur staren.

Wat kunnen we nog meer zeggen…

12. Waarom mannen jagen…

Kleiduif schieten en jagen. Ik ben zelf absoluut geen liefhebber van de jacht. En hier ontmoet ik Anton die vertelt wat hem drijft. Een oordeel is gemakkelijk. Het liefst eet ik een paar keer per week biologisch vlees. We weten vaak niet wat we in de supermarkt kopen omdat een stuk vlees ontdaan is van alle verwijzingen naar het dier. Eigenlijk best hypocriet om dan iets van het jagen te vinden. Als Anton praat over de natuur, het wild, uren lang turen en zijn met wat er is, dan hoor ik respect voor het wild en de natuur. Ik kan niet anders concluderen: hier komen we vandaan: wij mensen zijn van oudsher jagers.

Als je wil kun je dat hier meemaken, oefenen met kleiduif schieten of mee met Anton.

Download hier de Fietsroutes

contact
Vraag nu vrijblijvend aan