Whatsapp
—Visserslatijn

Weer eens snoeken in Zweden

Nunspeet, 18-10-2020.

Gisteren teruggekeerd vanuit Rydaholm in Zweden na een enerverende week, samen met mijn zwager. In 2019 besloten om 2 x een week te gaan snoeken in Zweden. Eénmaal in Mei 2020 (samen met mijn zoon en schoonzoon) en éénmaal in Oktober 2020 (samen met mijn zwager). Helaas heb ik de week in mei 2020 moeten afzeggen in verband met de Corona-perikelen. Voor Oktober 2020 zag het er ook niet al te rooskleurig uit, maar uiteindelijk wel vertrokken op Zaterdag 10 Oktober j.l.

Op weg naar Rydaholms-Stuga in Rydaholm alwaar een neef van mijn vrouw, Anton van Duinen, samen met zijn gezin sinds 2006 woont en werkt. Natuurlijk was dit niet de eerste keer dat ik Rydaholms-Stuga bezocht. In 2009, 2010, 2012 en 2017 heb ik er ook al eens een week doorgebracht om te vissen op roofvis (snoek, baars en snoekbaars), maar dat was altijd in Juni. Een maand in het jaar waarin de natuur in Zweden op zijn mooist is, maar waar over het algemeen minder roofvis wordt gevangen dan in het vroege voorjaar en in het late najaar. Vandaar besloten om nu maar eens in Oktober te gaan, hopende op grotere vangsten en natuurlijk ook op grotere afmetingen.

Hoewel we besloten te gaan vissen op roofvis, heeft mijn prioriteit ook altijd de natuur in Zweden gehad. En de natuur in de omgeving van Rydaholm is prachtig. Ten eerste ligt Rydaholm op een verhoogd plateau in het landschap wat op bepaalde plaatsen binnen Rydaholm een prachtig vergezicht geeft. Verder liggen er binnen een afstand van ca 25 km. een aantal redelijke grote meren, zoals Füren, Flåren, Lången, Rymmen, Hindsen en Vidöstern, waar voldoende roofvis aanwezig is, maar waar de omgeving meer dan prachtig is.

 

 

Na de zondagmiddag (11-10-2020) te hebben doorgebracht op het Rymmen (samen met Anton), besloten we om maandag (12-10-2020) de gehele dag te verblijven op het Hindsen. De dinsdag werd benut om op het Lången te vissen, welke ik persoonlijk het mooiste meer van allemaal vindt. Die dinsdagochtend was het nog behoorlijk mistig, maar na 12.00 uur trok de mist weg en genoten we van een prachtige dag. Aangezien de wind op woensdag en donderdag in kracht zou toenemen, besloten we die 2 dagen te benutten om te vissen op de rivier tussen het Füren en het Flåren. Ondanks dat de waterstand behoorlijk laag was, konden we er prima trollen en werpen op zoek naar de roofvis. De vrijdag was het de bedoeling om op het Vidöstern te vissen maar gezien de wind, die uit het noorden kwam en de lage temperaturen, besloten we om alsnog, later op de dag , te verkassen naar de eerder genoemde rivier.

 

 

Ondanks dat het aantal roofvissen, welke we vingen niet datgene was, wat we verwacht hadden, heb ik wel mijn persoonlijk record verbetert met een snoek van 98 cm ( gevangen op de rivier tussen het Füren en het Flåren). Verder hebben we die week (op dinsdag op het meer Hindsen) een mannetjes-eland zien zwemmen van het ene eiland naar het andere eiland. Nu is het zien van een mannetjes-eland in de vrije natuur al een unieke ervaring, maar zwemmend tussen twee eilanden is meer dan uniek.

 

 

Op de donderdag (op de rivier tussen de meren Füren en Flåren), meerdere ijsvogels gespot en zelfs een otter.

Een fantastische week in Rydaholm waar vissen op snoek toch een bijzonder prettige tijdsbesteding is, naast het jagen, wat ook mogelijk is bij Rydaholms-Hunting. Op een enkel buitje na op zondagmiddag en maandagmiddag, hebben we in deze Oktoberweek fantastisch weer gehad. Lage temperaturen, maar in ieder geval veel zon en droog.

 

Uiteraard zijn de deze week bijzonder hartelijk welkom geheten door Anton, Erna en hun dochter Melanie. Het is altijd weer prettig vertoeven in hun back-to-basic stuga’s, waar ik persoonlijk altijd enorm tot rust kom. Vissen is voor mij niet meer dan bijzaak.  Nu dus uitkijken naar Mei 2021.


En omdat het zo leuk is, hebben we ook meerdere malen een foto gezonden naar RTL Weer in de verwachting natuurlijk dat deze tijdens de RTL Weer praatjes ook zouden worden uitgezonden. En dat bleek het geval op Woensdagavond 14-10-2020, toen Marjon de Hond, bijgaande foto gebruikte. Hiermee hebben we Rydaholm dus even op de kaart gezet in Nederland.

 

 

 

 

Al met al een meer dan geslaagde visweek in de prachtige natuur rondom Rydaholm in Zweden. Voor de echte liefhebber van vissen op snoek, de place-to-be !!!


Bert Schuiteman

 

...