Whatsapp
—Visserslatijn

Frans gaat Vissen in Zweden

Vissen in Zweden :     Frans Muileboom.         2020-09-15


Ik kom al wat jaartjes in Zweden door 2 neefjes van me. Dit jaar was het de maand september en wat heb ik weer genoten van het roofvissen en witvissen in Rydaholm. Een mooi dorp in de provincie Småland. Daar wonen Anton en Erna van Duinen die Rydaholms Hunting & Fishing runnen. Als ik daar uit de auto stap dan voel ik me thuis.

De gastvrijheid en gezelligheid van die mensen is enorm. Mijn 2 neven gaan daar altijd jagen en een paar dagen gaan ze met mij mee om te vissen. Ik heb er weer een prachtige tijd gehad en laat u mee genieten van een mooie dag .

27 September ik ga met de boot naar het meer dat Rymmen heet. Anton heeft de boot en de vergunning weer voor mij geregeld. Ik krijg in een app de locatie door van de trailerplek om de boot in het water te laten . Er is heel veel wind op het meer vandaag. Het water spat over de punt van de boot.

De hengels klaar gemaakt en in de houders gezet. En nu rustig tegen de wind op drillen. Na een kwartier een aanbeet snel de motor in zijn vrij. En de hengel uit de steun. Zo dat is een vechter !!!…hij wil naar beneden de diepte in.  Ik heb moeite te blijven staan, want de boot schommelt alle kanten op.  Maar ik ga het winnen van de vis, een flinke snoek, hij wordt moe en ik pak mijn schepnet en hij is binnen. Ik zie ineens … ik kom te dicht bij de kant door de harde wind. Ik denk snel even het anker er in …dan heb ik even tijd voor de vis.

Hij moet even op de foto. Ik zet mijn broodtrommel in de punt van de boot en mijn gsm er tegen aan ..en op 10 seconde voor de foto. Ik snel de vis voor mij houden. Net op tijd, en de camera maakt de foto. Maar dan in een flits, zie ik dat ik het anker touw niet goed heb vastgemaakt, hij glipt van de boot . En weg is het anker. Na de vis te hebben opgemeten 85 cm, en weer netjes te hebben terug gezet, ga ik op zoek naar mijn anker. Ik moet het terug vinden. Ik heb mijn hengel nu uitgerust met een lood en een dreg . En ben gaan slepen daar waar ik dacht dat het moest zijn.

En dat valt niet mee met deze harde wind, je bent zo een stuk uit de richting na drie keer heen en weer had ik geluk en zat het ankertouw aan mijn dreg.  Het anker binnen boord gehaald en snel naar een rustiger plek gevaren.   Anker weer uit nu wel goed vast. En even bij komen. Nu kijken wat er op de foto staat,en ja het meeste wel gelukkig alleen de staart niet helemaal. Maar ik ben blij met mijn vangst.  De laatste dag van mijn verblijf in Zweden ga ik vlieg vissen ik heb een meer met veel rietkanten op gezocht.

Door het bos daar aangekomen heb ik mijn waadpak aangetrokken. Ik loop het water in tot ik voorbij de rietkraag ben. Ik sta een meter diep in het water. En blijf heel stil staan. En breng mijn vlieg voor het riet op het water. En ja hoor een mooie rietvoorn met prachtige kleuren pakt mijn vlieg. Er kwam veel vis op mijn vlieg af. Ik kijk in het heldere water en zie tot mijn verbazing dat er een snoek op mij afkomt. Hij zwemt hard langs mij heen naar zijn prooi . Dat was even schrikken ! En ja toen waren de vissen even weg . En moest ik een ander plekje zoeken. Maar daar lukte het ook weer,  ik heb er veel gevangen. Weer een gouden dag.

Wat is het fantastisch om in de Zweedse natuur te vissen op roofvis of witvis. De rust en de natuur geweldig. Ik wil Anton en Erna weer bedanken en ook mijn neven voor een prachtig verblijf bij Rydaholms Hunting & Fishing.


Frans Muileboom.  

...